Αφιέρωμα του newsletter Build της Boussias Media στη βιομηχανία χρωμάτων στις 31/10, όπου συμμετείχε ο Σύνδεσμος με σχετικές δηλώσεις του Προέδρου κ. Γεώργιου Καραβασίλη»
Συνεντευξη στον Γιώργο Σέργη
Το Build συνομίλησε με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Χρωμάτων, Βερνικιών και Επιχρισμάτων, Γεώργιο Καραβασίλη, που μεταξύ αναφέρθηκε στις σημαντικότερες καινοτομίες στην χρωματοβιομηχανία, ενώ χαρακτήρισε «μεγάλες» τις προοπτικές της ελληνικής χρωματοβιομηχανίας.
Πώς τα χρώματα συμβάλλουν στην καλύτερη ενεργειακή απόδοση των κτιρίων;
«Η ενεργειακή αναβάθμιση ενός κτιρίου μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και μέσα από ένα χρώμα. Τα προηγμένης τεχνολογίας χρώματα εξωτερικής τοιχοποιίας (“Ψυχρά Υλικά”), αλλά και μόνωσης οροφών, μπορούν, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε διοξείδιο του τιτανίου ή θερμοανακλαστικών πιγμέντων και πληρωτικών υλικών, να ανακλούν σημαντικό ποσοστό της υπέρυθρης ακτινοβολίας που ευθύνεται για την αύξηση της θερμοκρασίας των κτιρίων. Παράλληλα, πολλά από αυτά, λόγω της σύνθεσής τους, δεν επιτρέπουν τον εγκλωβισμό και την εισροή υγρασίας εντός των δομικών στοιχείων, συνεισφέροντας στη μειωμένη χρήση ενεργοβόρων κλιματιστικών. Υπάρχουν, λοιπόν, πιστοποιημένα ψυχρά χρώματα που παρουσιάζουν υψηλή ανακλαστικότητα της ηλιακής ακτινοβολίας, υψηλό συντελεστή εκπομπής της υπέρυθρης ακτινοβολίας και υψηλό δείκτη ηλιακής ανακλαστικότητας, μειώνοντας σημαντικά τη θερμοκρασία των επιφανειών το καλοκαίρι».
Αναφέρετέ μας σημαντικές καινοτομίες στην χρωματοβιομηχανία.
«Αξιοσημείωτα είναι τα λεγόμενα “λειτουργικά χρώματα”, που διαθέτουν ιδιαίτερους μηχανισμούς, προσφέροντας λύσεις και προστιθέμενη αξία όπου χρησιμοποιούνται. Υπάρχουν, ακόμη, καινοτόμα χρώματα που συμβάλλουν στην υγιεινή ατμόσφαιρα του χώρου, όπως, λ.χ., πιστοποιημένα χρώματα χαμηλών εκπομπών πτητικών ενώσεων, δέσμευσης επικίνδυνων ουσιών, νέας τεχνολογίας αυτοθεραπευόμενων υλικών, χρώματα με ισοθερμικές ιδιότητες που εξισορροπούν τη θερμοκρασία των τοίχων εσωτερικά αποτρέποντας την υγροποίηση των συσσωρευμένων υδρατμών και παράλληλα αντιστέκονται στην ανάπτυξη μούχλας και μικροοργανισμών. Έχουν αναπτυχθεί χρώματα με αυξημένη αντοχή στο πλύσιμο διατηρώντας τις επιφάνειες καθαρές και χρώματα βασισμένα στη Biomass Balance Technology που μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά τόνο παραγόμενου προϊόντος».
Υπάρχουν βιώσιμα, περιβαλλοντικά φιλικά, χρώματα;
«Για να θεωρηθεί ένα χρώμα βιώσιμο, θα πρέπει να διαθέτει χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Συνεπώς, οι πρώτες ύλες που το συνθέτουν, η ενέργεια που απαιτείται για να παραχθεί, η αντοχή του και τα απόβλητα που θα προκύψουν μετά τη χρήση του θα πρέπει να συνεισφέρουν σε αυτό. Σήμερα τα βιώσιμα χρώματα αξιολογούνται και υπάρχουν τεχνολογίες που τα ξεχωρίζουν έναντι των συμβατικών. Χρώματα με εξαιρετική αντοχή στην πλυσιμότητα, στις καιρικές συνθήκες, αποτελούμενα από φιλικές προς τον χρήστη πρώτες ύλες, παραγόμενα με όσο το δυνατόν καθαρότερη ενέργεια, υπάρχουν σήμερα στην αγορά, αξιολογημένα και φέροντα τις απαραίτητες πιστοποιήσεις».
Ποιες είναι οι τάσεις και οι προοπτικές της ελληνικής βιομηχανίας χρωμάτων;
«Η ελληνική χρωματοβιομηχανία αποτελεί ισχυρό κλάδο της ελληνικής χημικής βιομηχανίας, ακολουθώντας τις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις της ΕΕ και τις παγκόσμιες τεχνολογικές εξελίξεις. Οι προοπτικές στην Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια είναι μεγάλες και δεδομένα η ανάπτυξη των χρωμάτων σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο είναι συνυφασμένη με τη βιωσιμότητα. Διακρίνουμε, συνεπώς, την τάση να σχεδιάζονται τα χρώματα όσο το δυνατόν φιλικότερα στον χρήστη, άοσμα, με υψηλές αντοχές και εξαιρετικά μειωμένες εκπομπές πτητικών οργανικών ενώσεων, αποτελούμενα πολλές φορές από ανακυκλωμένες ή βιολογικής προέλευσης πρώτες ύλες. Ας μην παραβλέπουμε, δε, την καταλυτική συμβολή των αποχρώσεων στην ευεξία, την ψυχολογία, τη διάθεση – έτσι, μεγάλη βαρύτητα δίνεται και στη δυνατότητα επιλογής σύγχρονων αποχρώσεων, δίνοντας έμπνευση σε διακοσμητές και αρχιτέκτονες».