Για την βαφή των αντικειμένων έχουν αναπτυχθεί δύο βασικές τεχνολογίες :

Η πούδρα με απλούς όρους είναι χρώμα που διατίθεται σε μορφή ξηρής σκόνης, σε αντίθεση με τα υγρά χρώματα που εφαρμόζονται με πινέλο ή σπρέι.

Τα χρώματα πούδρας προέρχονται από ποικίλους τρόπους παραγωγής και έχουν μια ευρεία γκάμα εφαρμογής και χρήσεων σε διακόσμηση και προστασία των επιφανειών. Κυρίως χρησιμοποιούνται για τη βαφή μεταλλικών αντικειμένων, όμως με νεώτερες τεχνολογίες εφαρμόζονται και σε υλικά όπως το MDF, το γυαλί, το πλαστικό.

Διατίθενται σε κιβώτια ή σάκους και ο τρόπος εφαρμογής είναι απλός. Η πούδρα εφαρμόζεται σε ένα αντικείμενο με ηλεκτροστατικό σπρέι. Συμπιεσμένος αέρας παρασύρει την πούδρα από τη συσκευασία και την εκτοξεύει μέσα από το πιστόλι ψεκασμού. Στο μπεκ του πιστολιού υπάρχει ένα ηλεκτρόδιο που προσδίδει θετικό ηλεκτρικό φορτίο στα σωματίδια του χρώματος.

Το αντικείμενο προς βαφή είναι γειωμένο, έτσι τα θετικά φορτισμένα σωματίδια προσκολλώνται επί αυτού. Μόλις το αντικείμενο καλυφθεί πλήρως τοποθετείται σε φούρνο όπου ψήνεται και ωριμάζει η επικάλυψη. Στη διάρκεια της παραμονής στο φούρνο η πούδρα πρώτα τήκεται και στη συνέχεια μέσα από μια χημική διεργασία δημιουργεί ένα σκληρό και συμπαγές στρώμα χρώματος.